středa 6. února 2008

05/02/08 - Cameron Highlands II.

Ahooooj,
tak jsme zase tu s novinkami... Dle ohlasu (nula) se zda, ze to moc lidi necte, takze tento i dalsi prispevky poradne zkratime - ja tedy urcite.
V nasem virtualnim tripu jsme nekde rano 5. unora, pred nami vylet s nazvem Adventure I. Mel to byt vylet na cajove plantaze, uz rano u snidane - v hotelu, jsem vtipne komentovala fakt, ze vsichni pitomocci anglicani jsou navleceni do dzinu a nepromokavych bund. Takze jsme na vylet vyrazili jako bohove, Dejv v kosili se stojackem a v dzinach (btw, tuto kombinaci nezmenil ani na aktualnim miste, po tydnu v Asii - asi 48 stupnu na slunci) a ja s oblecenim jeste kreativnejsi, lehky a vzdusny bavlneny oblecek ala kalhoty, halenka z hedvabi, vse v bilem, nove kozene (kdo vi) adidasky, take v bile, vlasy rozpustene. Takze hura!
Prvni zaskoceni prislo, kdyz pro nas prijel stary dzip. Vyrazili jsme do hor, na plantaze a do cajove tovarny. Opravdu nadhera berouci dech, nechci psat romany, takze nekolik par zajimavo sti - opravdu to zajimave je. Prvotne na vsech tech kopeckach a planich byla dzungle, v roce 1929 si to zakoupila nejaka skotska rodina, ktera to vlastni dodnes a vypalila dzungli, zasadila prvni rostlinky caje. za pet let byla prvni sklizen. sklizi se jenom mlade, svetle zelene listky keru, ktere se kazde 3 tydny musi zastrihavat. pokud se o rostlinky nepecuje, vyrostou jako stromy a jejich listy se uz nedaji pouzit. Sklizen provadi najati svobodni muzi z indonesie nebo bangladese, ti tam jsou ubytovani zdarma, stejne tak voda + caj zdarma - strava nevim. 3 roky pracuji 6 dni v tydnu 8 hodin, po trech letech jsou poslani zpet do rodne zeme, myslenka je jasna, za ty 3 roky by meli dost usetrit.
Tolik k caji, popis upravy a zpracovani caje psat nebudu, pac si to nepamatuju, postup jsem vyfotila - pro narocne :o) Takze k malebnych kopcu a haju, foceni nadherne krajiny, vypadajici opravdu jako vesnicka hobitu od Tolkiena jsme se pomalu presouvali vys a vys az na nejvyssi bod Cameron Higlands. Byla tam jeste vyhlidka, cca 20 vysoka vez, na kterou se doslova lezlo po takovem zebriku - no parada, pro me urcite, Dejv se malem posejril, nejak mu vysky nedelaji nejlip, ale rekl to az nahore, kde byla totalni mlha, severach a vichrice dohromady, cha chaaaa!! No a pote, jak jsem jiz psala, jsme se v krasnych sateckach vydali dolu, kopcem, dzipem, ktery nahle zastavil, ridic navlikl nepromokavou bundu, kalhoty (neco jako 3 cm tluste plataky) si ferove zastrcil do ponozek a rekl jdeme. osobne jsem si do ponozek nemela co zastrcit, ptz ponozky jsem mela rozhodne dnes moderni, ale uplne na lidske vykaly (budme slusni)... a zacal vystup do dzungle, fakt nadhera parada, bahno po kolena, mech, liany vsude, svrach, cholera, pavouci, hadi, masozrave kytice, cha chaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Bylo to super, dalsi zastavka opet jahodova farma, kde nas oproti predchozimu dni nechali sesbirat jahod co hrdlo racilo, nechali nas umyt si boty, nektere i kalhoty, ruce, nohy, vlasy..... :o))))
No, toliko z vyletu, byl to fakt super zazitek, euforie z nas vyslovene proudila, radost z preziti a vubec, dzungli se prodirame v zivote vsichni porad, ale takovahle dzungle??? :o))
Pote nas dovezli do hotelu, rychla sprcha, bus na Penang, 6 hod priserne jizdy v buse s ridicem, ktery asi nevi co je klimatizace, pustil na nas uplne ledovy, ale vazne ledovy vzduch na plne obratky.... Klimatizace byla do pul hodiny ucpana vsim, papiry, proste bordelem, mam husi kuzi jeste ted pri vzpomince. Takze unavna cesta na Penang, dorazili jsme vecer, v noci spis, asi kolem 9-10 vecerni... Vice v aktualnim case z Penangu, pobyt se nam tu necekane prodlouzil - kdo docetl az sem, tomu rozhodne dekuji, se ma na co tesit. Opravdu dobrodruzstvi nekonci... Janina and Dave

Žádné komentáře: